Word Of The Day

Bukan mudah melukis pelangi di langit yang tertinggi..

Tanpa hadir gerimis dan sinar mentari yang mengiringi...

Bukan mudah memiliki mutiara kasih..

Tanpa diselami lubuk hati nurani ke dasar rasa yang paling dalam...

Saturday, August 13, 2011

Kem Kepimpinan Pelajar Terbilang
Assalamualaikum..

Lama sudah tidak mengupdate blog ni. Kesian dibiarkan sepi tanpa sebarang pengisian. Alhamdulillah, pada 28-30 Julai yang lalu, sebuah program Kem Kepimpinan Pelajar Terbilang sudah berjaya dilaksanakan di sekolah lama saya (namanya biarlah dirahsiakan). Meskipun pelbagai masalah yang di hadapi pada awalnya, Alhamdulillah dapat diatasi dengan sebaiknya oleh pihak pimpinan dan bantuan daripada pihak-pihak yang terlibat. Banyak yang dapat dipelajari sewaktu program ini berlangsung walaupun hanya bertugas sebagai fasilitator kepada 50++ orang peserta yang terdiri daripada pelajar tingkatan 4 dan 5. Masing-masing memegang jawatan di sekolah.

Buat AJK dan Fasi,


Pada name tag kita sendiri ada peringatan "Setiap Dari Kamu Adalah Pemimpin", makanya kita juga wajar mengambil iktibar daripada segala apa yang berlaku.
Dalam kita memimpin, kita juga dipimpin. Buktinya, apabila yang atas berbuat salah, yang bawah akan menegur begitu juga sebaliknya. Saat kita buntu, akan ada insan yang membantu menyelesaikannya. Sesungguhnya itu semua datangnya daripada Allah S.W.T, tiada satu pun daripada kita. Kita hanyalah sebagai pengantara. Selain daripada di Universiti atau kolej, ini merupakan pengalaman pertama bagi sebahagian AJK dan Fasi yang telah membantu dalam mengendali program ini termasuk saya.

Saya bersyukur kerana pengalaman pertama itu 'tidak begitu indah'. Maksud saya, tidak begitu smooth pada awalnya. Bagi saya itu lebih baik. Masalah-masalah yang timbul lebih memberi pengajaran dan pengalaman yang berharga daripada program yang berjalan sangat lancar tanpa masalah. Alhamdulillah.
Untuk menjadi pemimpin bukan saja hanya reti memberi arahan tapi juga bijak mengawal keadaan. Tanpa kita sedari, dalam usaha untuk memastikan kem ini berjaya..skill2 kepimpinan telah pun dipraktikkan. Syabas untuk itu!

Secara peribadinya, ini kali pertama saya lihat sebuah program yang AJK dan Fasi nya memberi komitmen 100%. Mungkin ada yang berkata, 'eleh ye la tu..'. Terpulang untuk percaya atau tidak, tapi saya yakin tentang satu perkara -Masalah besar yang selalu dihadapi dalam apa-apa program bukan terletak pada peserta, tentatif program atau lain-lain tapi kuncinya pada komitmen AJK dan Fasi. Apa yang penting? KERJASAMA!!. Kelancaran program bergantung pada tampuk pimpinan sebelum di bahagikan pada skop-skop yang lebih kecil. Sekali lagi Tahniah di ucapkan! Moga kalian istiqamah di jalanNya! InsyaAllah...Mungkin ada yang bersungut dan sebagainya, itu lumrah nafsu manusia yang tidak pernah puas. Teruskan bermujahadah!
Buat adik-adik peserta,

Apa khabar iman dan hati kalian? Masih turun naik, berbolak-balik? Akak pun sama.~_~. Tapi jangan biar perjuangan terhenti di tengah jalan. Teruskan apa yang sedang diusahakan. Satu pengalaman yang indah buat akak sepanjang bersama adik-adik.. Akak percaya kakak-kakak dan abang-abang yang lain pun turut merasakan hal yang sama. InsyaAllah. Sebelum berakhirnya kem hari tu, akak sempat membaca feedback daripada adik-adik. Ada yang tidak puas hati dari segi penginapan, ketepatan masa, perlu lebih tegas dan lain-lain lagi. Akak tidak tahu bagaimana cara untuk berkata-kata secara berdepan, bimbang ayat yang bakal keluar tidak sama sebagaimana yang tersusun di dalam hati..Jadi, akak memilih untuk dikongsikan disini..


Untuk menjadi pemimpin, adik-adik kena sentiasa bersedia untuk hadapi sebarang keadaan. Yang pasti, adik-adik kena bersedia untuk keluar daripada zon selesa. Memimpin bukan hanya dalam organisasi tetapi juga pada diri kita sendiri. Bagaimana cara adik-adik menghadapi sesuatu permasalah dengan positif juga memerlukan pimpinan. Kalau adik-adik berjaya tersenyum dalam kepenatan dan kesusahan, syabas akak ucapkan kerna pada saat itu, adik-adik telah berjaya merubah persepsi dalam diri masing-masing.


Tentu adik-adik masih ingat barang amanah yang sangat halus tu kan? Ada yang daripada pencil lead 0.3 berubah menjadi batu, penyodok dan lain-lain lagi. Banyak pengajaran yang dapat diambil. Mungkin pada awalnya,adik-adik mengambil kira barang amanah yang diberi secara sambil lewa tapi apabila barang amanah yang diberi hilang,atau patah dan diganti dengan amanah yang lebih besar, adik-adik mula merasakan amanah itu sangat penting. Ia seolah-seolah menjadi sebahagian daripada diri adik, you stick to it no matter what. You protect it. Ini sangat obvious pada insan-insan yang terpilih untuk merasainya. Tapi itulah amanah, sesuatu untuk digalas bukan untuk di lepaskan!


Mengenai ketepatan masa, mungkin bukan sahaja jam yang perlu di setkan sama, tapi setting niat jgk harus sama. hehe.. Tak mampu memberi komen yang panjang lebar mengenai hal ini coz idea bagai di sekat.=)


AJK dan Fasi perlu lebih tegas? Minda akak mula berfikir seketika . Persoalan tiba-tiba terlahir di minda akak..Adakah dengan tegas akan menjanjikan adik-adik tidak biadap? Adakah dengan tegas, adik-adik lebih menghormati kami? Cuba adik tanyakan pada diri adik mengenai persoalan ini. Untuk pelajar sekolah rendah, akak rasakan sesuai untuk menggunakan ketegasan sebagai kunci. Tapi untuk adik-adik yang sedang melalui alam remaja, terlampau tegas bukan kuncinya. Ketegasan hanya akan melahirkan rasa memberontak dihati yang kemudiannya dizahirkan dengan kelakuan.

Perhatikan abang-abang dan kakak-kakak, kalau mereka tidak tegas..apa yang mereka lakukan? Ada yang menggunakan teknik reverse psychology, provokasi, ada yang menggunakan kaedah heart to heart dan mungkin ada yang menjadi sebahagian daripada adik-adik. Tujuannya sama, mengawal emosi dan mendisiplinkan adik-adik. Memberi kekuatan pada adik-adik untuk terus menjalani kem sehingga tamat.

Tegas itu mengikut situasi

Bukan hanya mengikut emosi
Bimbang nanti tiada yang mengikuti
Tapi hanya memberontak di dalam hati

Tegas itu perlu ada dalam diri
Tapi bukanlah menjadi kunci
Kadang-kadang tawanlah hati
Supaya mereka belajar mematuhi

Akhir bicara daripada akak, semoga apa sahaja perubahan yang sedang adik-adik lakukan,jangan pernah kenal erti putus asa!!

Tertarik pada kata-kata yang dikongsikan oleh Fasi (Kak Ain)

"Pengalaman tak akan dapat dicipta tanpa kita sendiri yang melaluinya"

Waallahualam..


p/s ::

1) Maaf jika ada pihak yang tidak bersetuju dengan kenyataan yang diberi. Itu hanya pandangan saya sebagai seorang individu.

2) Teringat memori bersama. Miss you guys. Kem ni menjadi satu titik pertemuan pada sebuah perpisahan yang ternoktah dulu. Ain and Nik!!

3) Buat Ajk, Fasi dan adik-adik, semoga ukhuwah yang telah dicipta ini akan berterusan dan mendapat redha Allah..

5) Good Luck adik-adik yang nak SPM tu..Bittaufiq wannajah..InsyaAllah..Berusaha sehabis daya, berikan diri anda yang terbaik !!


Insan yang Masih Mengembara,

Cahaya Naluri
(kak wathif)


3 comments:

Fenasu said...

guru yang paling baik ialah PENGALAMAN... :D

ChyNaluri said...

Yes dear..Pengalaman memang merupaka guru paling baik. Yang menjadikan diri semakin kuat menghadapi masa akan datang..insyaAllah..=)

mie omey said...

terharu dgn pendapat mahupon nasihat dari insan bergelar "cinta naluri"...kekurangan + kelebihan dalam program itu membuatkan "kenangan" itu makin INDAH....ukhuwah fillah" -mimi-http://ayemieomey.blogspot.com/

One's For All..All for One

Salam Perkenalan

Ingatan Buat Diri Yang Sering Alpa

Tika wajah penat memikirkan dunia, maka berwuduklah...


Tika tangan ini letih menggapai cita-cita, maka berdoalah...


Tika bahu tidak kuasa memikul amanah, maka bersujudlah...


Ikhlaskan semuanya dan dekatilah Allah S.W.T


Agar tunduk di saat yang lain angkuh...


Agar teguh di saat yang lain runtuh...


Agar tegar di saat yang lain terlempar...