Word Of The Day

Bukan mudah melukis pelangi di langit yang tertinggi..

Tanpa hadir gerimis dan sinar mentari yang mengiringi...

Bukan mudah memiliki mutiara kasih..

Tanpa diselami lubuk hati nurani ke dasar rasa yang paling dalam...

Monday, March 7, 2011

:: Jatuh Bangun Semula ::Salam permai bumi Allah..

Melewati kehidupan ini ada masa nya kita bisa bediri dengan gah dan ada ketikanya kita jatuh terduduk. Namun perlukah saat kita terjatuh itu kita terus duduk tanpa perlu bangun lagi? Adakah dengan cara itu kita bisa melarikan diri daripada masalah-masalah yang tidak pernah susut? Adakah dengan cara itu tiada apa lagi yang perlu kita hadapi dan kita boleh bersenang lenang di bumi Allah ini?


Tidak dinafikan manusia tidak pernah lari daripada istilah putus asa. Aku juga begitu. Pada semester-semester yang lalu, walau sukar bagaimanapun aku rasa aku masih bisa berfikiran positif. Walau 4 tahun itu lama, aku rasa insyaAllah tiada masalah bagi aku. Namun menginjak semester 4, pemikiran positif itu semakin lemah..bisikan syaitan makin kuat menghembus di halwa telingaku..meneraju kata hatiku.. AKU HAMPIR PUTUS ASA.. setiap perkara yang aku lakukan 'tiada nyawa'. Hanya sekadar membiarkan jasadku bergerak-gerak mengikut langkah yang sepatutnya.


Entah bagaimana, ditakdirkan oleh Allah pada dua hari yang lalu aku dan kawan-kawanku pergi menghantar laptop untuk di baiki. Tiba-tiba masuk seorang pakcik yang juga merupakan salah seorang pemilik cc itu (mungkin)..Sementara menunggu laptop kami siap, pakcik itu berbual-bual dengan kami. InsyaAllah..banyak input yang diperolehi. Namun kata-kata pakcik itu banyak menyedarkan aku..Membuat aku yang hampir mengalah ini untuk terus berjuang. Itu secara zahirnya. Namun hakikatnya.. Allah memilih pakcik itu untuk menyedarkan kami..membuka minda kami..andai permulaan ujian yang diberi itu mudah tidak lah beerti selamanya ujian itu mudah. Ada level-levelnya. Bersesuaian dengan kemampuan kita.

" Setiap masalah pasti ada kuncinya"

Teruskan positif. Mungkin hari ini aku rasa lemah kerana semangat yang hampir hilang. Justeru, cari kembali semangat itu. Bagaimana? Wahai hati..wahai empunya diri..wahai Cahaya Naluri..dekatkan kembali dirimu pada Allah..jangan pernah putus asa dengan rahmat Allah.. Bukan Allah yang menjauhi kita tapi dalam diam kita sendiri yang melupakannya. Segala kekuatan yang hadir itu datangnya daripada Allah..maka berdoalah agak diberikan kekuatan itu..bukan pada kamu sahaja malah kepada semua..Agar hati yang dipegang akan terus berada di jalan yang benar..insyaAllah..

Wassalam..


p/s: Ini sekadar luahan masa silam..dengan semangat positif..insyaAllah..ceq nk p midterm tonight..doakan saya ya...=)

pada kawan-kawan, kalau nampak Cahaya jatuh...jangan tengok aje ye..tolong 'pimpin' ke tempat yang 'selamat' ya..gracias... :: senyum::

^_^1 comment:

hana_eriniey said...

kalo jatuh xlarat nk agkat...cume ley bg support and wat kumpulan sorak je suh bangun...akk bgn bgn bgn!!!!!

One's For All..All for One

Salam Perkenalan

Ingatan Buat Diri Yang Sering Alpa

Tika wajah penat memikirkan dunia, maka berwuduklah...


Tika tangan ini letih menggapai cita-cita, maka berdoalah...


Tika bahu tidak kuasa memikul amanah, maka bersujudlah...


Ikhlaskan semuanya dan dekatilah Allah S.W.T


Agar tunduk di saat yang lain angkuh...


Agar teguh di saat yang lain runtuh...


Agar tegar di saat yang lain terlempar...